Автор: Даниел Уилямс, Asia TimesНа 25 февруари 1985 г. съветските граждани отиват

...
Автор: Даниел Уилямс, Asia TimesНа 25 февруари 1985 г. съветските граждани отиват
Коментари Харесай

Asia Times: Константин Черненко и Джо Байдън. Старческите проблеми на САЩ напомнят за годините на упадък на СССР

Автор: Даниел Уилямс, Asia Times

На 25 февруари 1985 година руските жители отиват до урните за еднопартийни локални избори и по традиция висшите ръководители гласоподават обществено.

Генералният секретар на Комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики Константин Черненко се появява обществено, както е всекидневно за висшите руски ръководители, пускайки бюлетина, въпреки и единствено онлайн по малкия екран. Изявата му е очаквана с интерес, защото той е отсъствал от общественото пространство в продължение на два месеца.

Предполага се, че историята се разиграва в изборна секция в Кремъл. Заобиколен от държавни чиновници и вестникарски фотографи, той се изправя и облегна на асистент. Изглежда измършавял. Промълвява няколко поздрава. Вместо да успокои жителите, че Съюз на съветските социалистически републики е в здрави ръце, картината провокира обезпокоително неспокойствие в цялата страна: Кой тъкмо управлява голямата еднопартийна страна с нуклеарно оръжие?

През 2024 година Съединените щати, видимо отворена политическа система, в която сходен театър не би могъл да се случи, са изправени пред сходна, въпреки и много продължителна драма по отношение на здравето на своя водач. Видимо слабият и комплициран президент Джо Байдън се появи тромаво на спор предишния месец с политическия си противник, някогашния президент Доналд Тръмп. Оттогава неговият автопортрет на кадърен водач - споделян обществено от членове на неговата Демократическа партия и удобни насхроени медии - се разпадна.

Той е под обсадата на тогавашните си поддръжници, които желаят да го сменят на изборите.

Паралелът сред обстановката с Байдън и отслабналите руски водачи от 80-те години на ХХ век - Черненко беше последният от трима заболели висши чиновници, които починаха на поста си - провокира съпоставения с разпадащия се Съюз на съветските социалистически републики.

Преди четири години историкът от Принстънския университет Харолд Джеймс написа есе, озаглавено " Късната руска Америка ", в което разказа Съединени американски щати при Тръмп като намиращи се в политически крах, сходен на руския. " Ако това към този момент не е било явно, в този момент целият свят знае, че Съединени американски щати нямат никаква стратегическа ориентировка или сплотено управление ", написа Джеймс.

Миналия месец консервативният коментатор Найл Фъргюсън предложи актуализация. Той очерта слабостите на Съединени американски щати в руски жанр, в това число претоварването им с задгранични отговорности, войска - натоварена с остаряло съоръжение, все по-ниски просветителни и здравни стандарти, слаба икономическа продуктивност в мощно задлъжняла стопанска система.

" Бихте ли ми споделили за друго развито общество, в което виталните стандарти са спаднали, смъртността е повишена, където 100 000 души годишно умират от свръхдоза? Мога да се сетя единствено за един различен образец и това е Съветският съюз? ", споделя Фъргюсън. 

Сравнението със Съветския съюз е подкрепено и от сравнението сред възрастта на висшите ръководители, които и когато умират на поста си. Леонид Брежнев е на 75 години и е с влошено здраве от най-малко две години. Неговият правоприемник, Юрий Андропов, е единствено на 68 години, само че умира след едвам 15 месеца на поста, откакто получава тежки сърдечни проблеми.  

Черненко умря на 73 години, единствено две седмици откакто посети Потьомкинската изборна урна, и изкара на поста си единствено 11 месеца, като дълго време страдаше от сърдечни проблеми, белодробни болести и цироза на черния дроб.

Байдън е на 81 години и във вторник се разболя от Ковид (за трети път). Тръмп е на 78 години.

Секретният Съюз на съветските социалистически републики рутинно криеше отчетите за здравословното положение на своите водачи. Смъртта им, един път оповестена, постоянно водеше до интриги и жестоки битки за власт. След гибелта на Йосиф Сталин през 1953 година Никита Хрушчов отстрани основния си противник, началника на тайната полиция Лаврентий Берия, като го екзекутира за държавна измяна.

В деня на последната обществена изява на Черненко, един деятелен Михаил Горбачов също се появява по малкия екран пред същинска урна в наличието на съветски и задгранични кореспонденти. Той към този момент е подписвал държавни укази от името на Черненко.

Интригата се виждаше в усилията да се попречи на Байдън да се кандидатира още веднъж за президент и в контраусилията на Байдън да се задържи. До дебата старческите му недъзи бяха държани настрани от медиите, които го бяха предпочели пред Доналд Тръмп в президентския избор през 2020 година

След като неуспехът стана изтъкнат, някои от същите издания го приканиха да напусне конкуренцията. В необичайно самопризнание в новинарската мрежа CNN един от водещите призна, че психическото здраве на Байдън се е влошило две години преди прословутото показване на дебата.

" Това е една от тези, знаете, това е класическата обществена загадка ", сподели дългогодишният политически кореспондент на CNN Чък Тод. " Това е история, която всички знаят и... всички се страхуват да приказват за нея. "

Инфо: asiatimes.com/

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР